Výrobní kapacity se plní. Objednejte ještě dnes!

Kdy se začal slavit Den otců a co letos tatínkovi dáte jako dárek?

Maminky jsme nedávno oslavovali, tak teď je čas ještě na tatínky. I oni si zaslouží svůj den. Připomeňte tak tátovi ten první okamžik, kdy si uvědomil, že bude otcem. Ani v červnu, kdy se den otců oslavuje vás nezklameme a pomůžeme s výběrem těch pravých dárků. 

Kdy se slaví den otců?

Tradice prý sahá až na počátek dvacátého století. Ann Marie Jarvis tehdy prosadila oslavu dne matek do kalendáře a tím odstartovala oslavy ve znamení obou rodičů. Psal se rok 1907 a den zasvěcený tatínkům na sebe nenechal dlouho čekat. Už za rok se slavil v západní Virginii. Oslavy proběhly v katolickém kostele na počest otce jisté Grace Golden Claytonové, který zemřel při důlním neštěstí. Tenkrát zemřelo více než 360 mužů, velká část z nich po sobě zanechala sirotky. V kostele se tak za ně sloužila mše. Někdy tak bývá tato veskrze smutná událost považována za zárodek oslav Dne otců. Tenkrát se však ještě svátek příliš nerozšířil. 

Kdo měl narozeniny na první plánovaný Den otců a proč se oslava přesunula?

Oficiální oslavy Dne otců proběhly až o pár let později, v roce 1910 v americkém státě Washington. I tentokrát za nápadem stála dcera, slečna Doddová, která prý byla členkou místního kostela v městečku Spokane. Po oslavách dne matek navrhla pastorovi, že by se mělo myslet i na tatínky. Navrhla také vhodné datum, tím měl být 5. červen, tedy den narození jejího otce, který po smrti manželky sám vychoval šest dětí. Co se ale nestalo, pastor neměl čas a tak se oslava přesunula na třetí červnovou neděli, tenkrát to připadlo na 19. června 1910. 

Na oficiální Den otců si však tátové museli počkat až do šedesátých let, kdy prezident Lyndon Johnson prohlásil třetí červnovou neděli Dnem otců. Národním svátkem byl pak tento den prohlášen až začátkem sedmdesátých let Richardem Nixonem. 

Ne všude slaví svátek otců v červnu

Ne všude se ale slaví svátek otců podle této tradice. V některých státech se tradičně váže oslava ke svátku sv. Josefa, tedy k 19. březnu, jinde zase oslavují táty a tatínky ještě v jiný den. Například severské země jako Finsko oslavují Den otců druhou neděli v listopadu.

V České republice svátek ještě nemá tak silnou tradici jako Den matek a my myslíme, že je to škoda. I tatínci si zaslouží mít svůj den a oslavovat svoje otcovství. 

Mějte se,

Karel