Výrobní kapacity se plní. Objednejte ještě dnes!

Barvou roku je klasická modrá, jak ji odborníci vybrali?

Stejně jako každý rok i letos odborníci z Pantone Color Institutu vybrali barvu roku. Letošní rok tak proběhne ve znamení modré. Tuhle barvu volí jako oblíbenou lidé velmi často, i proto se dnes tomuto tématu s radostí věnujeme. 

brushes-3129361__340

Víc než dvacet let už institut volí každoročně jednu barvu. Letos zvolili modrou hned z několika důvodů. Obvykle tato barva odráží společenské nastavení a trendy různých oblastí, vychází ale také z lifestylu, popkultury a politiky. Podle institutu má klasická modrá znázorňovat stálost, jistotu, klid a sebedůvěru. 

Naše modré tipy

Sepsali jsme tak pro vás i pár našich modrých tipů. Pořídit u nás totiž můžete třeba trička, batohy a dětská body v různých odstínech modré. 

  • největší KING budete s tímhle modrým batohem
  • i novopečené maminky a tatínci mohou své miminko oblékat do modré, bodýčko navíc věští budoucnost
  • modrých triček u nás najdete víc, ale tohle je náš modrý oslavenecký tip

 

Letošní volba fanoušky institutu a znalce módních trendů tolik nezaskočila. Možná proto, že jde o mnohem univerzálnější barvu než tu, kterou zvolili v loňském roce, možná proto, že modrá je velmi oblíbenou barvou. To se o loňské volbě říct nedá. Pantone Institut totiž prohlásil barvou roku 2019 korálovou. 

Jestli pochybujete o tom, že vám modrá bude slušet můžete si oddechnout. Říká se, že modrá sluší každému. Ať jste blond, tmavovláska nebo zrzka, modrá vám sedne. Pozor, sluší nejen ženám, ale i mužům. Pokud tak chcete souznít s barvou roku a v šatníku nemáte nic modrého, mrkněte k nám na e-shop. 

Modrá je dobrá

Už je to tak, modrá je dobrá. Má připomínat modrou noční oblohu a pohled na nebe plné hvězd. Odstíny modré tak podobně jako další barvy mají především uklidňovat a podněcovat dobrou náladu. Nic se ale nesmí přehnat. Pokud je letošní volba barvy roku pro vás impulzem třeba k tomu nově vymalovat, mějte na paměti, že méně je někdy více. Ideální je kombinovat modrou s bílou, černou nebo šedou. Hodí se ale i zlatá nebo stříbrná. 

Jak barvy působí na psychiku člověka?

Působením barev na člověka se zabývají psychologické obory už dlouho. Víme tak alespoň z části, jak která barva působí na naši psychiku. Je třeba ale počítat s tím, že vnímání jednotlivých barev je do jisté míry subjektivní. Za dobu zkoumání tohoto fenoménu například už víme, že barvy červeného spektra, tedy rudá, oranžová a žlutá na nás působí varovně, na něco nás upozorňují a varují nás před nebezpečím. To je možné sledovat především v přírodě, kdy zvířata takto zbarvená jsou obvykle jedovatá.

hokkaido-4202825__340

Jak na nás ale působí modrá? Říká se, že navozuje pocity klidu a vyrovnanosti. Je barvou uspořádanosti, systematičnosti, míru a klidu. Někdy je ale také spojována se smutkem nebo lhostejností. Podněcovat by prý měla i k větší produktivitě. 

 

Tak šťastný modrý rok,

Karel