Výrobní kapacity se plní. Objednejte ještě dnes!

Svátek žen - MDŽ

Datový zdroj 1

Jak komunisté ke svátku žen přišli a proč vlastně slavíme MDŽ?

 

A je tu další příležitost, jak své blízké potěšit. Tentokrát mají ale výsadu ženy. Mezinárodní den žen snad vzbuzuje stejně rozdílné emoce jako Valentýn. Často ho máme spojený s komunistickou minulostí naší země. Blíží se ale jaro, letos dokonce extrémně rychle, tak pojďme využít prostě možnosti obdarovat svou maminku, babičku nebo přítelkyni. Budou mít určitě radost a to stojí za to. Koneckonců spojení svátku žen se socialistickou propagandou je trochu liché tvrzení. Kde tedy tento svátek vznikl a proč? 

 

Maminky a babičky ho mají spojený hlavně s karafiáty. Mladší generace ho znají spíše díky pop-kulturnímu dědictví filmů a seriálů z nebo o komunistické minulosti naší země a také z vyprávění. Mezinárodní den žen má ale mnohem bohatší historii, než jsou jen velkolepá komunistická gesta. Březen je totiž opravdu měsícem odvážných žen. 

 

Kde to všechno začalo?

 

Čím dál častěji už nahrazují velkolepé podnikové oslavy, rudé karafiáty a recitace ve školách a školkách vzpomínky na opravdové začátky tohoto, původně amerického svátku. A tak pro nás dnes spíš znamená rodinná vyjádření díků za to, co pro nás maminky, babičky, přítelkyně, ale i kamarádky dělají a znamenají. 

 

Vraťme se ale tedy o těch více než 100 let zpět a přesuňme se do Ameriky. Počátky Mezinárodního dne žen totiž můžeme hledat ve vzpouře švadlen, které bojovaly za zlepšení svých pracovních podmínek, zkrácení pracovní doby, lepší platy a také volební právo. Psal se rok 1911 a bylo rozhodnuto na popud těchto odvážných žen, které o tři roky dříve v Americe vyšly do ulic, že poslední únorová neděle bude patřit všem ženám. Po první světové válce se datum pro svátek oslavující ženy ustálil právě na 8. březnu. 

 

Vzpomeňte si i na babičku, maminku nebo sestru

 

Od té doby dostávají miliony žen v tento den květiny a drobné dárky. I vy tak můžete potěšit ženy ve svém okolí. Nezapomeňte třeba na sestru, maminku, babičku nebo tetičku, i ty jistě ocení, že si na ně v tento významný den vzpomenete. Letos můžete maminku obdarovat krásným hrnkem, aby si nedělní kávu při vaší návštěvě užila ještě více. Sestře můžete zase vybrat tričko z této naší sekce o víně. Jestli má smysl pro humor, určitě ocení třeba tohle, samozřejmě s lahví vína. Babičce zase můžete pochválit její výbornou kuchyni třeba s touto plechovou destičkou. A vaše přítelkyně se bude rozplývat blahem na těmito kousky pro páry

 

No a tátu můžete alespoň uklidnit, že v červnu přijde i jeho den, na 21. června totiž připadá den otců. Nebojte, nachystáme tipy na dárky i pro mě. V tom my se totiž vyžíváme. 

 

Oslavujte ženy! Kde bychom bez nich byli!

Karel